Introducere in lumea pensulelor de machiaj

Secretul unui machiaj impecabil este determinat in egala masura de folosirea unor produse cosmetice de calitate, si a instrumentelor utilizate pentru aplicarea acestora.

Pensulele de machiaj sunt indispensabile unui look reusit.

Oricat de profesionale ar fi celelalte produse cosmetice, oricata pasiune si talent ai la make-up, fara pensulele potrivite si de buna calitate, nu vei obtine machiajul impecabil pe care ti-l doresti.

Nu este de ajuns aplicarea produselor cosmetice, ci este foarte important modul in care acestea sunt asezate pe ten, astfel incat sa se imbine perfect cu textura pielii, pentru un aspect cat mai natural.

Alegerea corecta a pensulelor folosite au un rol determinant in realizarea machiajului, fara de care este imposibila crearea unei arcade perfecte a ochiului, conturarea fetei sau accentuarea unor sprancene expresive, etc

Iti prezentam mai jos cateva detalii ce sperams a te ajute in alegerea pensulelor potrivite

Generalitati despre pensulele de machiaj

O pensula este alcatuita din 3 parti:

1. Coada pensulei ce are aproximativ 12 cm lungime, pentru o utilizare usoara si suava

2. Partea metalica: care poate fi confecționată din aluminiu, cupru sau alama si este recomandat sa aiba 2 inele jos si unul sus pentru o fixare cat mai buna; 2 inele sus la prinderea partii metalice cu parul

3. Parul: natural, sintetic, mixt

Ce pensule sa alegi, din par natural sau din par sintetc si materiale artificiale? Atat unele cat si altele sunt potrivite, daca stii cand si cum sa le folosesti.

Pensulele din par natural sunt potrivite pentru aplicarea produselor de tip pulbere, cum sunt fardurile sau pudra. Aplicarea acestora este mult mai buna cu o pensula din par natural, ele nu consuma mult produs (cantitatea de fard/pudra care se ia pe pensula este aceeasi cantitate care se si depoziteaza pe ten), fiind rezistente in timp (utilizarea lor repetata nu va duce la distrugerea firelor de par ale pensulei)

Pensulele din par natural sunt de mai multe tipuri, si sunt recomandate in functie de tipologia tenului si de scopul fiecaruia:

-        Pensule din par natural de capra, au firele mai aspre decat poneiul sau veverita si mai lungi, fiind recomandate pentru tenul gras, pentru aplicarea pudrei si pentru estompare. Parul de capra are cea mai mare putere de estompare de aceea este un must have in kitul unui makeup artist. De asemenea sunt accesibile ca si pret si rezistente in timp. 

 

-        Pensulele din par natural de ponei, au firele mai subtiri fata de parul de capra si ajuta la sporirea intensitatii fardului, fiind utilizate atat pentru fata cat si pentru estomparea sau aplicarea fardurilor. Acestea au o capacitate de estompare mai fina decat parul de ponei.

etc 

 

Pensulele din par sintetic sau material artificial sunt potrivite pentru aplicarea fondului de ten si a produselor cremoase si/sau lichide cum sunt corectoarele, fardurile cremoase, eye liner, acuarela, etc. Ele nu au cuticule motiv pentru care au avantajul ca nu absorb nici uleiuri nici pigmenti. Sunt mai plate si putin mai rigide decat pensulele din par natural, fiind o alegere ideala pentru aplicatii foarte precise, cum ar fi creionul de ochi, rujurile si produsele pentru sprancene.

Pensulele de machiaj din par sintetic sunt realizate de obicei cu polimeri topiti si filati, cum ar fi nailonul, taklonul, polyester sau alti produsi sintetici

Pensulele mixte sunt realizate din amestecul de par natural si par sintetic. De multe ori, firele delicate sau materialele scumpe (cum sunt cele de veverita, nevastuic, etc) sunt amestecate cu cele sintetice sau cu alte fire naturale, pentru a ajuta la mentinerea formei, la o rezistenta mai mare sau pur si simplu la scaderea pretului. Amestecul de par de cal si par sintetic rezulta in pensule elastice si durabile, care exceleaza la realizarea machiajelor intense, Amestecul de fir de capra (sau nevastuica) si cel sintetic, este ideal pentru pulberea glitter sau pentru un machiaj satinat.

La tipurile de par pretioase se adauga fibra sintetica pentru a prelungi durata pensulei dar si pentru un pret mai accesibil.

La pensulele mixte, proportia firelor sintetice este mai mica, si asigura o densitate, duritate si fermitate a pensulei in timp si in cazul mai multor spalari.

In concluzie, atat pensulele naturale cat si cele sintetice si mixte, au scopuri diferite si nu pot fi corect comparate, deoarece toate sunt necesare pentru aplicarea unui machiaj corect si complet.

Cu sfaturi privind alegerea unui set de pensule, precum si mai multe informatii utile despre pensulele de machiaj, ne face placere sa le prezentam in urmatoarele articole, ce speram sa fie utile pentru tine